Zadanie tekstowe z pomocą równań
A...aa: Rowerzysta w czasie 2 minut przejeżdża drogę 500 metrów.Ile kilometrów przejedzie z tą
prędkością w czasie 1 godziny i 10 minut.
30 mar 17:31
pk: 2min −> 500m
70min −> x
2x= 35ooo x=17500m 17500m = 17,5m
30 mar 17:42
kamila: v=s/t
t1=2 min=2/60h
s1=500m= 1/2km
v=1/2*60/2=60/4=15km/h
1h i 10 min= 70/60h
s=v*t
s= 15km/h*70/60h=
obliczasz i wszycho
30 mar 17:43
A...aa: dzięki
30 mar 17:43
kamila: czyli 17,5 km
30 mar 17:45
A...aa: wiem ale nie rozumiem tego ze jezeli masz t1 s1
30 mar 17:46