Ciągi
Maja: Liczby 55,51,47 są początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego(an)
a) Oblicz szesnasty wyraz ciągu
r=−4
a16=55+(16−1)(−4)
a16=55−60
a16=−5
b) Podaj wzór na n−ty wyraz ciągu
proszę o pomoc− jak to obliczyć?
30 mar 17:26
aga: stosowałaś tn wzór już dziś, licząć wyraz 16. tylko nie podstawiaj nic pod "n"
30 mar 17:28
aga: an=a1+(n−1)*r to ten wzór stosowałaś, tak?
30 mar 17:29
Maja: Ok, wychodzi mi −4n+59− dobrze?
mam jeszcze problem z jednym podpunktem:
Oblicz sumę dwudziestu początkowych wyrazów ciągu an
30 mar 17:33
aga: dobrze
30 mar 17:34
aga: korzystasz ze wzoru na sumę, znasz go?
30 mar 17:35
Maja: Tak, ale wychodzą niestworzone wyniki...Mogłabyś mi to prawidłowo rozpisać to zobaczyłabym
gdzie robię błąd bo już sama nie wiem.
30 mar 17:35
30 mar 17:36
aga: ok
30 mar 17:36
aga: najpier policzę
a
20=55+(20−1)*(−4)=−21
| | 55−21 | |
następnie S20= |
| *20=34*10=340 |
| | 2 | |
30 mar 17:40
Maja: Dziękuje, licząc a
20 pomyliłam się i zamiast −76 zapisałam 76 i stąd te kolosalne wyniki
30 mar 17:44
aga:
30 mar 17:45