:)
xxxxx: Zapisz za pomocą jednego logarytmu wyrażenie:
a) loga 3+loga 4− loga 2 b) − loga 16 − log a 12
30 mar 17:10
xxxxx: a) loga 3+loga 4− loga 2
b) − loga 16 − loga 12
30 mar 17:11
xxxxx: to 2 jest poprawne zadanie
30 mar 17:12
xxxxx: pomozcie
30 mar 17:12
pk: a) loga(3*4*) − loga2 = loga(12/2) = loga6
b) −loga16 − loga12 = loga6 − loga12 = loga 12
30 mar 17:30
pk: jak dodajesz logarymty o tej samej podstawie ( w tym przypadku w punkcie a to bylo "a" to
mnożysz przez siebie "b" czyli tu 3*4) jeżeli odejmujesz log o tej samej podst to po
poprostu dzielisz przez siebie "b"
−loga 16 = −1loga 16 −1 przenosisz do 16 a 16 do potęgi −1 daje 6
korzystasz ze wzoru n logax= logaxn
30 mar 17:34
xxxxx: dzieki
30 mar 17:43