.
Rafał: Znajdz równanie prostej zawierajacej wysokość trójkata UVW opuszczoną z wierzchołka V, gdzie
U=(−5,2) , V=(−1,6) i W=(3,0)
Wie ktos jak to zrobiC?
30 mar 16:57
aga: tak
30 mar 17:08
aga: wyznacz równanie prostej UW, a ta szukana prosta jest do tej UW prostopadła no i przechodzi
przez punkt V
30 mar 17:10
Rafał: To fajnie a mogła bysmi zrobic to zadanie PLis
30 mar 17:10
aga: moge pomóc wytłumaczyć, ale wszystkiego nie zrobię, ok? odpowiada Ci tak?
30 mar 17:11
aga: moge pomóc wytłumaczyć, ale wszystkiego nie zrobię, ok? odpowiada Ci tak?
30 mar 17:11
Rafał: nie bardzo ale moze byc
30 mar 17:13
aga: 1.krok.
równanie prostej to y=a*x+b
podstaw za x i y to tego rówania najpierw współrzędne punktu U , a następnie punktu W. w ten
sposób otrzymasz ukłąd dwóch równań z niewiadomą "a" i "b".
2. krok
Rozwiąż ten układ
3. krok
napisz rówanie prostej y=a*x+b, podstawiając wyzanczone wartości a i b.
jeśli będziesz to robił od razu, to mogę podać Ci, czy masz dobre wyniki. to oczywiście nie
koniec.
30 mar 17:17