matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocccccyyyyyy!!!!
alicja:
W trójkącie prostokątnym a, b oznaczają długości przyprostokątnych, c jest długością przeciwprostokątnej, α oznacza miarę kąta leżącego naprzeciw przyprostokątnej a.
√
5
a
2
Wiedząc, że cosα =
oblicz wartość wyrażenia
3
2b
2
+c
2
30 mar 16:17
driver:
b
√
5
5
cosα=
=
⇒3b=c
√
5
⇒9b
2
=5c
2
⇒b
2
=
c
2
c
3
9
5
4
2
a
4
sin
2
α=1−
=
⇒sinα=
=
⇒3a=2c⇒9a
2
=4c
2
⇒a
2
=
c
2
9
9
3
c
9
10
19
2b
2
+c
2
=
c
2
+c
2
=
c
2
9
9
19
4
19
4
9
c
2
:
c
2
=
:
=.....
9
9
9
31 mar 17:36