Madzia: Rozwiąż równanie:
a) (3x - 1)2 = 9x2 - 2
b) 4x2 = (5-2x)2
2 gru 19:13
nalepek: korzystaj ze wz. skr. mnozenia
a) (3x-1)2 = 9x2 - 2
9x2-6x+1 = 9x2 - 2 ( 9x2 się skrócą)
-6x+1 = -2
-6x = -3 / : (-6)
x= 1/2
b)
4x2 = (5-2x)2
4x2 = 25 -20x+4x2 (4x2 sie znow skrócą)
0 = 25-20x
20x=25 / :20
x= 5/4
2 gru 19:20
Madzia: dzięki bardzo

Ale dalej nie za bardzo wiem jak to robic
2 gru 19:21
Demi: Madzia tylko skorzystaj ze wzoru (a-b)
2 =
to łatwe dasz radę

np; a) (3x)
2 -2*3x*1 (+1)
2 = 9x
2 - 2
9x
2 -6x +1 = 9x
2 - 2
9x
2 - 0x
2 - 6x = - 2 - 1
- 6x = - 3 bo 9x
2 - 9x
2 =0
x = 1/2
drugie spróbuj sama ok? dasz juz radę
2 gru 19:25
Madzia: a to>

To jest trudne

Nie wiem tego

Doprowadź do najprostrzej postaci podane wyrażenie. Bardzo proszę o pomoc
a) (2z + 3)2 - 4z2 +2z
b) (3s + 4)2 - (2s - 2)2
2 gru 19:34