dzięki.
Elwira: Wyznacz wzór funkcji zerowej do której należą punkty:
A (0,3) B (−3,−3)
30 mar 15:32
MICHAŁ KAS: pomagam
30 mar 19:01
aga: co funkcja zerowa?
30 mar 19:04
aga: co to za funkcja?
30 mar 19:04
aga: co to za funkcja?
30 mar 19:04
MICHAŁ KAS: x1=0
y1=3
x2=−3
y2=−3
1 sposób
(x2−x1)(y−x1)=(y2−y1)(x−x1
(−3−0)(y−3)=(−3−3)(x−0)
−3(y−3)=−6x
−3y+9=−6x
−3y=−6x−9
y=2x+3
30 mar 19:13
MICHAŁ KAS: 2 sposób
y1=ax1+b
y2=ax2+b
3=a*o+b →b=3
−3=−3a+b
3a=3+3
3a=6
a=2
a=2
b=3
30 mar 19:17
30 mar 19:19
aga: się wystraszyłam, bo nic o takiej nie wiedziałam
30 mar 19:23