uczniowie klasy III b w kolejnych dniach tygodnia maja następujące liczby lekcji
krzyś: uczniowie klasy III b w kolejnych dniach tygodnia maja następujące liczby lekcji 6,7,7,5,6.
a)podaj medianie powyższego zestawu liczb
b)oblicz średnia arytmetyczną i odchylenie standardowe liczby lekcji w klasie
30 mar 13:37
Nikka: a. porządkujemy od najmniejszej liczby do największej 5,6,6,7,7
mamy nieparzystą liczbę danych (5) − medianą jest środkowy wyraz czyli 7.
b. średnia arytmetyczna to chyba nie problem?
30 mar 13:43
Nikka: pomyłka − środkowy wyraz to 6 czyli medianą jest 6
30 mar 13:51
krzyś: yyyyyyyy spróbuje rozwiazać średnia arytmetyczną i odchylenie standardowe
30 mar 13:57
Nikka: to czekam na wynik
30 mar 13:58
krzyś: oki wyszło mi 0,048 i juz pierwiastka nie moge wyciagnąc a wzory wzięłam z tej str... żeby nie
było i niewiem czy dobrze bo w odchyleniu trzeba każdą podana cyfre odjąć srednią arytmetyczną
i tak każda liczba i potem każdy taki nawias do kwadratu
30 mar 14:15
krzyś: średnia arytmetyczna wyszła mi 6,2
30 mar 14:15
Nikka: średnia arytmetyczna jest ok − wynosi 6,2
| | (5−6,2)2+(6−6,2)2+(6−6,2)2+(7−6,2)2+(7−6,2)2 | |
wariancja ϱ2 = |
| = 4,4 |
| | 5 | |
odchylenie ϱ =
√4,4
mam nadzieję, że nie pomyliłam się w obliczeniach
30 mar 14:24
krzyś: DZ I Ę K U J Ę
30 mar 15:05
25 kwi 00:35