funkcja liniowa
PE: napisz wzor funkcji liniowej ktorej wykres przechodzi przez punkty A=(1,7)i B=(−2,−2) a
nastepnie a)sporzadz jej wykres b)wyznacz jej miejsce zerowe c)wyznacz przedzialy kiedy
przyjmuje wartosci ujemne d)oblicz pole trojkata ograniczonego wykresem tej funkcji i osiami
ukladu wspolrzednych
30 mar 13:35
madzia_13:
A=(1,7)i B=(−2,−2)
x1=1
y1=7
x2=−2
y2=−2
(x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−x1)
(−2−1)(y−7)=(−2−7)(x−1)
−3(y−7)=−9(x−1)
−3y+21=−9x+9
−3y=−9x+9−21
−3y=−9x−12|:(−3)
y=3x+4
30 mar 14:34
madzia_13:
c)wyznacz przedzialy kiedy przyjmuje wartosci ujemne.
y=3x+4
3x+4<0
3x<−4|:3
x<−43
Odp: Funkcja przyjmuje wartości ujemne, gdy należy do przedziłu (−∞;−43).
30 mar 14:39
madzia_13:
b)wyznacz jej miejsce zerowe
y=3x+4
3x+4=0
3x=−4|:3
x=−43
Odp: Miejsce zerowe funkcji kwadratowej to:(−43;4).
30 mar 14:48
Nikka: | | 4 | |
Miejsce zerowe funkcji to x = − |
| |
| | 3 | |
30 mar 14:51
madzia_13:
Aha; dzięki za poprawienie i nie kwadratowej tylko liniowej.
30 mar 15:04
Nikka:
30 mar 15:05