jeśli ok to zaraz napiszę rozwiązanie
jak możesz napisz jak do tego doszłaś?
Czworościan foremny to ostrosłup, którego wszystkie 4 ściany są jednakowymi trójkątami
równobocznymi.
Rysunek czworościanu jest w dziale 'geometria w przestrzeni'.
| 2 | ||
H − wysokość czworościanu, a − krawędź czworościanu, x − | wysokości podstawy (h w | |
| 3 |
| √3 | ||
trójkącie równobocznym to | a', a' − długość boku trójkąta; w naszym przypadku a'= a ) | |
| 2 |
| 2 | √3 | √3 | ||||
x = | * | a = | a | |||
| 3 | 2 | 3 |
| √3 | ||
a2 + ( | a)2 = 48 → a = 6 cm | |
| 3 |
poprawione:
| √3 | ||
a2 = H2 + ( | a)2 | |
| 3 |
| 1 | ||
a2 − | a2 = 48 | |
| 3 |
| 2 | |
a2 = 48 | |
| 3 |
| a3√2 | ||
V = | ||
| 12 |
| √2 | ||
V = | *(6√2)3 cm3 | |
| 12 |