pomocy
Maturzysta: Wycinek koła o kącie środkowym 90o i promieniu R=10 zwinięto w stożek. Wyznacz pole
powierzchni bocznej tego stożka.
30 mar 11:49
Maturzysta: pomocy
30 mar 14:00
Nikka: a posiadasz odpowiedź ?
30 mar 14:06
Maturzysta: 25pi
30 mar 14:13
Nikka: P
b = P
w (pole powierzchni wycinka kola jest równe polu powierzchni bocznej stożka gdzie
l = 10 jest tworzącą stożka)
| | α | |
Pw = |
| *π*R2 R −promień wycinka koła , α = 90o |
| | 360o | |
| | 90o | |
Pw = |
| *π*102 = 25π |
| | 360o | |
P
b = 25π
30 mar 14:45
Maturzysta: dziekuje
30 mar 16:11