równanie prostej
Karolinka: Proszę o pomoc w zadaniu ponieważ kompletnie tego nie rozumiem i nie wychodzi mi nic : (
napisz równanie prostej k nachylonej do osi ox pod katem α i przechodzącej przez punkt p
jeżeli:
a) α= 30 stopni i P= (−√8;4)
b) α=150 stopni i P= (√5;0)
30 mar 11:25
Karolinka: przepraszam w a) P= (−√3;4)
b) P=(√3;0)
30 mar 11:30
Karolinka:
30 mar 20:06
Donia : y=ax+b a=tgα
wystarczy podstawić
30 mar 20:33
Donia : a) a=tg30 = √3/3
4=√3/3 * (−3) +b
b=5
czyli rownanie prostej k ma postać y= √3/3 x +5
b) y=−√3/3 x +1
30 mar 20:47