matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
d
Hampton:
2
3
Wykaż, że liczby x=
+
i y=2
√
2
−15 sa liczbami przeciwnymi.
3−2
√
2
3+2
√
2
29 mar 23:31
zajączek:
2(3+2
√
2
)+3(3−2
√
2
)
15 −2
√
2
x=
=
= 15−2
√
2
(3−2
√
2
)(3+2
√
2
)
9−8
x= −y c.b.d.o.
29 mar 23:58