matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Che:
Dane jest koło o promieniu 12. Poprowadzono cięciwę odległą od środka kola o 6
√
3
. wyznacz mierę kąta środkowego opartego na tej cięciwie.
29 mar 23:15
Che:
a=6
√
3
6
√
3
6
√
3
cos
1
2
α=
=
12
2
cos
1
2
α=30 α=60 już mam
29 mar 23:32