Oblicz odległość punktu P=(-6, 4) od prostej - POMOCY!!!!
kmaj: Proszę pomóżcie.
Oblicz odległość punktu P=(−6, 4) od prostej
y = −12x −2
29 mar 23:08
29 mar 23:10
Julek:
l: x + 2y + 4 = 0
P = (−6;4)
| | |Ax+By+C| | |
dP;l = |
| |
| | √A2 + B2 | |
29 mar 23:11
kmaj: wiem w sumie to obliczyłem do pewnego momentu ale utknąłem i nie wiem co z tym dalej zrobić
| 14*(−6) +4+2 | | 412 | |
| = |
| |
| √142+1 | | √142+1 | |
I tutaj nie wiem co z tym zrobić, ze wstydem przyznaję że nie pamiętam podstaw, ponieważ
przerwę w nauce mam 20 letnią
Proszę o pomoc


29 mar 23:20
aga: | | 1 | |
skąd te |
| się wzięły? zobacz u Julka u niego A=1 B=2 C=4 |
| | 4 | |
29 mar 23:22
kmaj: Słusznie dziękuję bardzo za pomoc
29 mar 23:27
kmaj: Na początku źle wpisałem dane prostej, powinno być jak niżej
y = −
14x −2
Będę bardzo wdzięczny za sprawdzenie czy dobrze wykonałem to zadanie
y = −
14x −2 /*4
l: x+4y+8=0
P = (−6;4)
czyli
A=1
B=4
C=8
| | 18 | | 18 | | 18 | | √17 | | 18*√17 | |
d= |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | √1+42 | | √17 | | √17 | | √17 | | √17 | |
30 mar 00:32
kmaj: Będę bardzo wdzięczny za sprawdzenie czy dobrze wykonałem zadanie.
Chodzi oczywiście o tą ostatnią wersję
31 mar 00:21
Jack: chyba ok
31 mar 00:24