trygonometria
paula91: Jeśli przyprostokatne trójkąta prostokątnego są równe 6 i 3, a najmniejszy kąt ma miarę α, to
wyrażenie W=sinα x cosα ma wartość?
29 mar 23:05
aga: rozumiem że x=α ?
29 mar 23:11
aga: do sinusa i cosinusa potrzeujemy przeciwprostokątną, a więc oblicz ją z tw. pitagorasa
29 mar 23:13
aga: napisz, jak obliczysz, ile wyszło
29 mar 23:14
paula91: chodzi o to co wpisalam pomiedzy sin alfa a cos alfa? Jak tak to chodzilo mi o mnozenie
29 mar 23:15
aga: aha no tak, chyba już zmęczenie powoduje, że n ie widze
29 mar 23:17
paula91: napisze Ci jak liczylam , ale znow mialam zle bo takeigo wyniku nie ma. Moment
29 mar 23:18
aga: ok
29 mar 23:18
paula91: a jesczze napsiz mi jak mam zrobic potege tutaj?
29 mar 23:18
aga: masz wytłumaczone tu z boku symbole pierwszy z kolei
29 mar 23:19
aga: na klawiaturze mam ten znaczek na klawiszu z "6"
29 mar 23:20
paula91: 62 + 32 = x2
36+9=x2
x2= 3√5
sinα razy cosα :
6/3√5 razy 3/3√5 i dalej nie wiem jak ? i czy w ogole dotad dobrze?
29 mar 23:25
aga: ten pierwszy iloraz to cos a drugi sinus bo kąt α przylega do boku dł. 6 . obliczyłaś dobrze
tylko zamien kolejnosć w mnożeniu, choc to na to samo wychodzi. pomnóż liczniki i mianowniki.
poskracaj. napisz co wyszło
29 mar 23:28
29 mar 23:29
paula91: jesli moge tak zrobic to tez mi wyszło 2/5

18/9razy5 , skrocilam 18 z 9 i w liczniku wyszlo 2 a w mianowniku zostało 5
29 mar 23:33
aga: ułamek pisze się duża litera U licznik w {} i mianownik w {}
29 mar 23:35
aga: dobrze
29 mar 23:35
paula91: ok teraz już bede wiedziala

Jutro sobie poprzegladam co i jak sie robi

Fajna ta stronka,
duzo mi pomogłas ,dziekuje
29 mar 23:39
aga: nie ma sprawy, więc i ja się cieszę
29 mar 23:40
paula91: zazdroszcze takiej wiedzy

to do jutra jeszcze raz dziekuje .Dobranoc
29 mar 23:44
aga: dobranoc.
29 mar 23:46