Funkcja wykładnicza
paula91: Jeżeli do wykresu funkcji wykładniczej f należy punkt P=(−1,3), to funkcja określona jest
wzorem: ?
29 mar 22:16
epudwicjuh: :::rysunek:::
hehe
29 mar 22:23
aga: nie trzeba . wzór ogolny to y=ax.
Skoro punkt (−1,3) należy do wykresu to wystarczy za x i y podstawić współrzędne punktu i
wyliczyć "a" i napisać wzór.
29 mar 22:34
paula91: skąd Wy to wszystko umiecie? ja probuje i mi nic nie wychodzi
29 mar 22:40
aga: napisz, co ci wyszło
29 mar 22:40
beccaria: za y postawiasz 3, za x −1, i a wychodzi 3, a wzor y=3 do potegi x..chyba ak

sama nie jestem
dobra z matmy
29 mar 22:43
paula91: wyszlo mi 1/3 , a takiego wyniku nie mam w arkuszu , help
29 mar 22:45
beccaria: a jaki jest?
29 mar 22:46
29 mar 22:46
aga: nie ma takiej odpowiedzi?
29 mar 22:46
paula91: (1/3) do potegi x jest i jest takze ten co beccaria napisałas :wiec teraz nie wiem?
29 mar 22:49
aga: ten co napisałam, bo przecież wyliczyłaś "a" i wyszło jedna trzecia
{
29 mar 22:50
aga: jeśli a
−1=3
| | 1 | |
to a nie może być równe 3 tylko |
| |
| | 3 | |
29 mar 22:51
beccaria: 1/3 ja sie pomylilam wtedy
29 mar 22:51
paula91: tak ale dlaczego do potegi x?
29 mar 22:51
aga: przecież napisałąm Ci wzór funkcji wykładniczej na samym początku y=ax
29 mar 22:53
paula91: aaaaaaaaa

ok dziekuje
29 mar 22:54
aga: wszystko już jasne?
29 mar 22:55
beccaria: aga moze znasz sie na zadaniach z pociagami, napislam posta?
29 mar 22:56
paula91: jęsli chodzi o to zadanie to tak , ale mam jeszcze mnóstwo innych zadań których nawet ruszyć
nie potrafie
29 mar 22:57
aga: pytaj, jeszcze chwile jestem ,to mogę coś pomóc
29 mar 23:00
paula91: ok tylko nie wiem jak zrobić potege ? a jutro tez bedziesz
29 mar 23:02
aga: pewnie tak wieczorem około 21.
29 mar 23:04
paula91: ok , wpisze jeszcze kilka zadań na forum , jak nie uciekasz juz to możesz zerknąć ?;>
29 mar 23:08