Wzory Viete'a - pomoc w zadanku
NaimaD: Dane jest równanie 2x2 − 3x −7 = 0. Nie wyznaczając rozwiązań x1 i x2, tego równania, oblicz
wartość wyrażenia (x1)2 + (x2)2
29 mar 22:15
Godzio:
| | b2 | | 2c | | 9 | | 14 | |
x12 + x22 = (x1+x2)2 −2x1x2 = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | a2 | | a | | 4 | | 2 | |
| 9 | | 28 | | −19 | | 3 | |
| − |
| = |
| = −4 |
| |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
29 mar 22:23
Godzio:
| 9 | | 14 | | 37 | |
| + |
| = |
| sorki za błąd |
| 4 | | 2 | | 4 | |
29 mar 22:24
NaimaD: Dzięki wielki, sam akurat do tego doszedłem
29 mar 22:41