Zad.1
Oblicz sume wszystkich liczb dwucyfrowych, ktore nie sa podzielne ani przez 6, ani przez
4.
Zad.2
Wstaw miedzy liczby 5 i 30 dwie takie liczby, aby pierwsze trzy tworzyly ciag geometryczny,
a ostatnie trzy − ciag arytmetyczny.
Zad.3
Trzy liczby, ktorych suma jest rowna 13, tworza malejacy ciag geometryczny. Jesli od ostatniej
odejmiemy 4, to otrzymamy ciag arytmetyczny. Wyznacz te liczby.
Generalnie umiem ciagi i je rozumiem, tylko nie widze jakos rozw. do tych zadan
Prosze o jak najssybsza pomoc.
| 10+99 | ||
suma tych liczb jest: | *90=...... 4905
| |
| 2 |
| 96−12 | ||
podzielne przez 4: 12,16,......... , 96 n= | +1= 22
| |
| 4 |
| 12+96 | ||
suma: | *22=...... 1188
| |
| 2 |
| 96−12 | ||
podzielne przez 6: 12, 18,........, 96 n= | +1= 15
| |
| 6 |
| 12+96 | ||
suma: | *15 =....... 810
| |
| 2 |
| 96−12 | ||
12, 24, 36,48, 60,72, 84,96 n= | +1= 8
| |
| 12 |
| 12+96 | ||
suma ich : | *8 = 432
| |
| 2 |