29 mar 21:18
madzia_13:
b)
6x−3y+9=0
−3y=−6x−9|:(−3)
y=2x+3
a1=2
Proste są równoległe, gdy mają ten sam współczynnik kierunkowy, więc a1=a2
y−y1=a(x−x1)
y−3=2(x−(−4))
y−3=2(x+4)
y−3=2x+8
y=2x+8+3
y=2x+11
Odp: Równanie prostej równoległej do prostej 6x−3y+9=0 wynosi y=2x+11.
29 mar 21:45
majkrys: Dziękuję ślicznie, Madziu bardzo mi pomogłaś
29 mar 21:50
majkrys: Może ktoś jeszcze pomóc przy punktach a i c
29 mar 21:56
madzia_13:
c)
y=3−4x
y=−4x+3
a1=−4
Proste są prostopadłe, gdy ich współczynniki kierunkowe spełniają wzór: a1*a2=−1, więc:
(−4)*a2=−1
a2=(−1):(−4)
a2=14
M=(−3;5)
x1=−3
y1=5
y−y1=a(x−x1)
y−5=14(x−(−3))
y−5=14(x+3)
y−5=14x+34
y=14x+34+5
y=14x+34+204
y=14x+234
y=14x+534
Odp: Równanie prostej prostopadłej do prostej y=3−4x wynosi y=14x+534.
29 mar 21:56
madzia_13:
a)
A=(3,5) i B=(3,−10)
x
1=3
y
1=5
x
2=3
y
2=−10
(x
2−x
1)(y−y
1)=(y
2−y
1)(x−x
1)
(3−3)(y−5)=(−10−5)(x−3)
0(y−5)=−15(x−3)
0=−15x+45
15x=45|:15
x=3
Odp:Równanie tej prostej to: x=3.
Nie ma za co, cięszę się, że pomogłam.
29 mar 22:08
majkrys: Mimo wszystko jeszcze raz bardzo dziękuję
29 mar 22:18
Gustlik: Pomagam:
ad a) Jeżeli A=(3,5) i B=(3,−10) to prosta ma równanie x = 3 − będzie to prosta pionowa, można
to poznać po współrzędnych x obu punktów.
Rachunkowo mozna to obliczyć następujaco:
y = ax + b
| | y2−y1 | | −10−5 | | −15 | |
a = |
| = |
| = |
| = nie istnieje
|
| | x2−x1 | | 3−3 | | 0 | |
Brak współczynnika kierunkowego ozbacza prostą pionową x = 3, bo obie współrzędne x mają taką
wartość.
ad b)
Początek tak, jak zrobiła madzia
13:
6x−3y+9=0
−3y=−6x−9|:(−3)
y=2x+3
a
1=2
Dalej następująco:
y = 2x + b
Podstawiam wspólrzędne P = (−4,3)
3 = 2*(−4)+b
3 = −8+b
3+8 = b
11 = b
b = 11
y = 2x + 11
ad c) prostopadłej do prostej y = 3−4x i przechodzącej przez punkt M = (−3,5)
y = −4x+3
Warunek na prostopadłość prostych:
Podstawiam współrzędne M = (−3,5)
30 mar 00:39
kmaj: Dziękuje Wam za pomoc, bardzo mi pomogliście.
Pozdrawiam
Majka
31 mar 00:31