HELP ME !!!!
Snitko ;): : Z wierzchołka równoległoboku poprowadzono dwie wysokości. Jedna z nich ma długość 5, a druga
jest 3razy dłuższa.Pole tego równoległoboku wynosi 150.Jaki jest jego obwód ?
29 mar 21:04
Bogdan:

a * 5 = 150 ⇒ a = .....
b * 15 = 150 ⇒ b = .....
30 mar 00:46
CR7: a, b − długość boków równoległoboku
h₁ − wysokość równoległoboku opuszczona na bok a
h₂ − wysokość równoległoboku opuszczona na bok b
P − pole równoległoboku
O − obwód równoległoboku
h₁ = 5
h₂ = 3*h₁ = 3*5 = 15
P = 150
P = a*h₁
a*5 = 150 /:5
a = 30
P = b*h₂
b*15 = 150 /:15
b = 10
O = 2*(a + b)
O = 2*(30 + 10)
O = 2*40
O = 80
Odp. Obwód równoległoboku wynosi 80.
27 mar 14:19