może mi ktoś wytłumaczy dlaczego x^2+4=0 x^2=-4 x∊∅
Sandra: mam pytanie dlaczego
x2+4=0
x2=−4
x∊∅
29 mar 21:00
Snitko ;): bo w równaniach i nierównościach tak przeważnie jest xDD
29 mar 21:02
Dziaku: Gdyz nie ma liczby ktora podniesiesz do kwadratu i wyjdzie Ci "0"

jelsi wgl o to pytasz
29 mar 21:04
Sandra: ale nei moge tak (x−2)(x+2)=0
29 mar 21:07
Sandra: juz czaje jesli przeniesie sie 4 to jest na minusie i tego nei mozna podneisc prawda
29 mar 21:08
Gustlik: Kwadrat każdej liczby jest ≥ 0. Nie ma liczby, która podniesiona do kwadratu dałaby liczbę
ujemną, bo (−)2 = (−)*(−) = +. Poza tym nie ma wzoru na sumę kwadratów a2 + b2. Dlatego
równanie x2 = −4 jest sprzeczne.
30 mar 00:08
Bogdan:
Mówiąc ściślej, nie ma wzoru na sumę kwadratów a2 + b2 w zbiorze liczb rzeczywistych.
Załóżmy, że istnieje liczba c w zbiorze R będąca rozwiązaniem równania x2 = −4 ⇒ x*x = −4.
Jeśli c jest liczbą dodatnią, czyli c > 0, to
(liczba dodatnia)*(liczba dodatnia) = liczba dodatnia, a liczba −4 jest ujemna., c nie może
więc być liczbą dodatnią.
Jeśli c jest liczbą ujemną, czyli c < 0, to
(liczba ujemna)*(liczba ujemna) = liczba dodatnia, a liczba −4 jest ujemna., c nie może więc
być liczbą ujemną.
Jeśli c = 0, to 0*0 = 0 ≠ −4.
Nie ma więc takiej liczby w zbiorze R, która pomnożona przez samą siebie da w wyniku
liczbę ujemną.
Jeśli natomiast weźmiemy liczbę (oznaczmy ją również literką c) spoza zbioru R taką, która
pomnożona przez samą siebie da w wyniku tego mnożenia liczbę (−1), czyli c*c = −1 i c = √−1,
to wówczas x2 = −4 ⇒ x = 2√−1 = 2c lub x = −2√−1 = −2c.
Sprawdzenie: (2c)2 = 4c2 = 4*(−1) = −4 oraz (−2c)2 = 4c2 = 4*(−1) = −4.
Wzór skróconego mnożenia: a2 + b2 = (a + b√−1)*(a − b√−1).
Liczbę c = √−1 w matematyce nazywamy liczbą urojoną i najczęściej oznaczamy nie literką c,
a literką i. Zbiór liczbowy zawierający liczby rzeczywiste i urojone nazywamy zbiorem
liczb zespolonych, liczby zespolone odgrywają dużą rolę w różnych zagadnieniach technicznych
i nie tylko. Liczby zespolone nie są objęte programem nauczania szkół średnich.
30 mar 02:13
kamila: x2+4x=0
16 kwi 15:52
Aga1.: x(x+4)=0
x=0 lub x+4=0
16 kwi 15:55