.
krzyh: (2x−1)(x+3)≤0
29 mar 20:57
adiks113: porównujesz to co masz w nawiasach do zera
29 mar 20:59
krzyh: a nie
2x−1 ≤ 0? itp
29 mar 21:01
krzyh: hello?
29 mar 21:08
krzyh: bedzie to tak
2x−1 = 0 czy 2x−1 ≤0?
29 mar 21:21
Godzio: nie
zaznaczasz na osi miejsca zerowe i szkicujesz parabolę z ramionami do góry
29 mar 21:23
Godzio:
29 mar 21:25
krzyh: ok rozumiem tylko jakbym mial liczyc to by bylo w ten sposob
2x −1 = 0 x+3=0
x=1/2 x=−3
czy
2x−1≤0 x+3≤0
x ≤1/2 X≤−3
ktora wersja poprawna?
29 mar 21:30
Godzio: początek tylko określa miejsca zerowe a nie przedział a 2 część to bzdura
29 mar 21:33
Godzio: gdybyś chciał tak to musisz rozpatrzeć przypadki:
jedno jest dodatnie drugie ujemnie
lub
pierwsze jest ujemnie a drugie dodatnie
i pozniej czesc wspolna ale lepiej tym sposobem z parabola
29 mar 21:34
krzyh: ok czyli jak bedzie znak ≤ lub ≥ lub < lub >to chodzi o przedzial i robic z parabola? jak≤ za
zamalowane a jak < to puste w srodku? to funkcja kwadratowa?
29 mar 21:38
Godzio: tak
29 mar 21:41
krzyh: a jak bedzie z tym 2x2 (x+4)−(x+4)=0
29 mar 21:44
Godzio: tutaj tylko miejsca zerowe
wyciągamy wspolny czynnik przed nawias: (x+4)
(x+4)(2x
2−1) = 0
(x+4)(
√2x−1)(
√2x+1) = 0
| | √2 | |
x = −4 x = |
| x = −U{√2]{2} |
| | 2 | |
29 mar 21:52
Godzio: x = −U{
√2]{2}
29 mar 21:52
Godzio: no coś nie wychodzi
29 mar 21:53
Godzio: z minusem
29 mar 21:53
krzyh: mam jeszcze kilka ostatnich pytan i koniec na dzisiaj
po pierwsze wydaje mi sie ze sie pomylilsem : D wyzej nie ma odejmowania miedzy nawiasami tylko
mnozenie. Moglbys napisal ten wariant jeszcze?
tutaj (x−3)2+5=0 nalezy zastosowac wzory skroconego mnozenia i jechac z delty?
jak wyznaczyc dziedzine licznik : √x2 i 4 mianownik : x2 +x −2 . Przepraszam , ale nie
moglem znalezc kreski ulamkowej
29 mar 22:04
krzyh: poprosze o jakas szybka pomoc bo zaraz spac ide
29 mar 22:29
Godzio:
myślałem że " − " to odejmowanie ale dobra

2x
2(x+4) * (x+4) = 0
x = 0 v x = 4 i to tyle
(x−3)
2 + 5 = 0 => sprzeczne ponieważ 2 liczby dodatnie (a przynajmniej jedna + 0 ) da liczbe
większą od zera
√x2 => x
2 ≥ 0 => x∊R
x
2 + x − 2 ≠ 0
(x+2)(x−1) ≠ 0
x ≠ −2 x ≠ 1
D = R − {−2,1}
29 mar 22:37
krzyh: dziekuje za pomoc
29 mar 22:43