| 9 | 8 | |||
Wynik to | m, | m | ||
| 17 | 17 |
| 1 | ||
b − krótszy bok prostokąta, wtedy jego obwód wynosi 6b więc b = | (1−4a); | |
| 6 |
| 1−8a+16a2 | ||
P= Pp + Pk = 2*[16(1−4a)]2 + a2=2 | + a2= | |
| 36 |
| 17 | 4 | 1 | ||||
= | a2 − | a+ | czyli suma pól jest funkcją a : | |||
| 9 | 9 | 18 |
| 17 | 4 | 1 | ||||
P(a) = | a2 − | a+ | (obliczam min tej f. kwadratowej); | |||
| 9 | 9 | 18 |
| 16 | 4 | 17 | 2 | 2 | 9 | 2 | ||||||||
Δ= | − | * | = − | Pmin= + | * | = | ||||||||
| 81 | 18 | 9 | 9 | 9 | 17 | 17 |
| 8 | ||
czyli na kwadrat zużyto | m reszta prostokąt | |
| 17 |