Anna: Promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym jest równy 6 . Ktoś wie jak obliczyc
pole tego trójkąta?
2 gru 18:19
Gabi: r=6, h w trojkacie rownobocznym dzieli sie w stosunku 1:2
czyli h=9
h=a√3/2
a√3/2=9
a=6√3
P=a2*√3/4
P=27√3
2 gru 18:38
nalepek: Promien kola opisanego jest równy 2/3 h
czyli z tego wychodzi:
R=6
R=2/3h
2/3h=6 / *3/2 (mnożymy obustronnie przez 3/2)
h=9
jest wysokość, skoro to jest Δ równoboczny, to wysokość h jest uzależniona wzorem od
długości boku Δ
czyli:
h=(a*√3)/2
9=(a*√3)/2 / *2 (mn.obustr. przez 2)
18=a*√3 / : √3 (dziel. obustr. przez pierw z 3 √3
z tego wychodzi:
a=18/√3 (mnozymy gore i dol przez pierw z 3 √3 zeby pozbyc sie pierwiastka z
mianownika)
a=18*√3 /√3*√3
z tego wychodzi
a=6√3
i obliczamy pole
PΔ=a2√3/2
podstawiając wychodzi:
PΔ=27√3
2 gru 19:08
holh: wiecie jak obliczyć długość okręguopisanego w trójkącie równobocznym o boku √6
11 kwi 16:24
yyyp: Ωπγ
4 lut 15:58
bash: | | a2√3 | |
Błąd,..wynik wyszedł dobry, ale Pole Δ równobocznego wyraża się wzorem.... |
| |
| | 4 | |
4 lut 16:03
Kaka: Promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym wynosi R=3 √3. Oblicz pole trójkąta
20 kwi 12:13
vapor:

3D accelerated rendering... Wow what a technology...
19 paź 17:50
Eta:
R=2r=6 ⇒r=3
P=3r2√3 = 27√3
19 paź 18:21