zad. 1
oblicz sinusa kata miedzy przekątną szescianu, a jego płaszczyzna podstawy.nic wiecej nie jest
podane. (rysunek)
zad. 2
ile scian i ile krawedzi ma ostrosłup o 20 wierzchołkach?
zad.3
Wszystkie krawedzie ostrosłupa prawidłowego czworokatnego maja jednakowa długość. Oblicz
objętosc ostrosłupa.
zad. 4
oblicz długosc przekatnej szescianu o krawedzi 12 cm.
zad. 5
przekrój osiowy walca jest kwadratem o boku długości 16. oblicz pole powierzchni bocznej tego
ostrosłupa.
zad.6
dany jest ostrosłup prawidłowy trójkatny o wszystkich krawedziach rownych 9. wyznaczdługosc
wysokosci tego ostrosłupa.
zad. 7
przekatna prostopadłoscianu jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 60 stopni.
podstawa prostopadłoscianu jest kwadratem o boku 3. wyznacz pole powierzchni całkowitej tego
prostopadłoscianu.
zad.8
tworzaca stozka jest o 2 dłuzsza od promienia jego podstawy.pole powierzhni bocznej stozka jest
rowne 120π. wyznacz objetosc tego stozka.
zad1
d←przek. podst., D←przek. sześc. d=a√2 , D=a√3
| a | a | √3 | ||||
sinα= | = | = | ||||
| D | a√3 | 3 |
| 1 | ||
V= | πr2*h=...... | |
| 3 |