Ciagi
Tomek.Noah: A co powiecie na to?
Ciąg (b
n) jest nieskończonym ciągiem liczb dodatnich ciąg (a
n) spelnia warunek
a
n+1−a
n=log2b
n−logb
101−n dla n∊{1,2,3...,100} olicz a
101−a
1
Ja to zrobilem tak i nie wiem czy dobrze

a
n+1−a
n=r=const <= z Wł ciagu aryt.
| | 2bn | |
an+1−an=log( |
| )=r (1) z kolei ten logarytm jest const bo |
| | logb101−n | |
spelnia warunki zadania...
n=1
n=100
| | 2b100 | |
a101−a100=r=log( |
| ) |
| | b1 | |
skoro a
n+1−a
n=a
101−a
100=a
2−a
1
| | 2b100 | | 2b1 | |
log( |
| )=log( |
| ) |
| | b1 | | b100 | |
b
100=b
1 <=> b
n=b
101−n (2)
a
101=a
1+100r
a
101−a
1=a
1+100r−a
1=100r
z (1) i (2):
| | 2bn | |
100r= 100log( |
| )=100log2=210 |
| | bn | |
wynik sie zgadza z odp w podr.
29 mar 19:20
Tomek.Noah: Wznawiam
29 mar 19:31
Jack: napisz jeszcze raz ten początkowy logarytm... an+1−an=....
29 mar 19:43
Jack: a ok... wygląda na to że jest tak, jak zapisałeś <OK>
29 mar 19:45
Jack: a skąd wiesz że (an) jest ciągiem arymtetycznym?
29 mar 19:48
Tomek.Noah: zauwaz ze w poleceniu jest ze (an) spelania warunek... a zeby ciag arytmetyczny byl musi
wlasnie taki warunek spelaniac, prawda? uwzglednilem to wlasnie na poczatku
29 mar 20:25
Tomek.Noah: moze ktos sie jeszcze wypowie?
29 mar 20:59
everyman: a
n+1 − a
n = log2b
n − logb
101−n
∑ (a
i+1 − a
i) = ∑ log2b
i − ∑ logb
101−i (sumowanie od i=1 do 100)
i i i
a
101 − a
1 = log(2
100 ∏b
i) − log(∏b
i)
i i
| | 2100* ∏bi | |
a101 − a1 = log( |
| ) |
| | ∏bi | |
a
101 − a
1 = log(2
100) = 100log2 c.b.d.z.
29 mar 21:38
everyman: A i nie trzeba rozważać czy to jest ciąg arytmetyczny czy nie (nie jest to ujęte w treści
zadania).
29 mar 21:39
Tomek.Noah: a tak na poziomie LO
29 mar 21:40
everyman: A i jeszcze małe sprostowanie: 100log2 ≠ 210, bo to jest logarytm o podstawie 10.
29 mar 21:44
everyman: No to jest na poziomie LO. Zapis ∑ oznacza sumowanie, zapis ∏ oznacza mnożenie
100
∑ (ai+1 − ai) = (a2 − a1) + (a3 − a2) + ... (a101 − a100) =
i=1
= [wyrazy ciągu znoszą się, poza i=1 oraz i=101] = a101 − a1
100
∏ bi = b1b2...b100
i=1
100
∑ log2bi = log2b1 + log2b2 +...+ log2b100 =
i=1
[dodawanie logarytmów o takich samych podstawach] = log2100b1b2...b100=
= log2100∏bi
Poprzedni zapis miał mi zaoszczędzić pisaniny.
29 mar 21:58
everyman: Mam nadzieję, że już wszystko jasne? Jakby co, pytaj.
29 mar 22:01
Tomek.Noah: haha dzieki i fajen to cos

pierwszy raz takie cos widze
30 mar 13:46
Tomek.Noah: tam chyba jak napisales ze wyrazy znacza sie poza i=1 a podstawiles (a2−a1) i dla i=101
ale 101 nie jest w tej rozpatrywanym przedziale czyli dla {1,2,3....10} nie wiem czy dobrze
mysle najlepiej powiedz mi dlaczego
100
∑ (ai+1 − ai) = (a2 − a1) + (a3 − a2) + ... (a101 − a100) =
i=1
= [wyrazy ciągu znoszą się, poza i=1 oraz i=101] = a101 − a1
to co pogrubione nie jaze skad sie wzieło
30 mar 17:41
Tomek.Noah: ?
30 mar 18:33
Tomek.Noah: ?
30 mar 20:28