[C[logika , wzory skróconego mnożenia]]
peper: 3√√5+2 − 3√√5−2 = x
liczba ta jest:
a) dodatnia wymierna
b) naturalna
c) równa 1
d) niewymierna
proszę o pomoc w rozwiązaniu
29 mar 19:12
lukasz1233333: p3√5+2 − p3√5−2 = x |3
x3=√5 +2 −(√5−2) −3(
29 mar 19:27
lukasz1233333: 3√√5+2 −
3√√5−2 = x |
3
x
3=
√5+2 −(
√5−2) −3{
3√√5+2)
2 3√√5−2 + 3
3√√5+2(
3√√5−2)
2
x
3=4−3
3√√5+2 + 3
3√√5 − 2
x
3=4−3(
3√√5+2 −
3√√5−2) ==> =X bo patrz na 1 linijke
x
3=4−3x
x
3 + 3x−4=0
W(1)=0
−>dzielisz pisemnie x
3+3x−4 przez (x−1) i wychodzi cos takiego:
(x−1)(x
2+x+4)=0
Delta <0 więc zostaje to jedno rozwiązanie x=1 i koniec
29 mar 19:37