loczek: x3-4x2-3x+12=0
2 gru 17:30
ghazz: x(x2-3)-4(x2-3)=0
(x2-3)(x-4)=0
(x-√2(x+{2})(x-4)=0
mca zerowe: -√2, √2, 4.
2 gru 18:03
Pher: ghazz: źle. √3 i -√3 a nie √2 i -√2
2 gru 18:06
ghazz: o, fakt

z rozpędu.
2 gru 18:07
karmnik: Możesz zrobić to też tak:
1) wypisujesz wszystkie dzielniki liczby 12, czyli 1,2,3,4,6,12 oraz -1,-2,-3,-4,-6,-12 i
szukasz wśród tych liczb jednej, która po podstawieniu da zero. W tym przypadku 4 daje
0:
W(4)= 4
3-4*4
2-3*4+12=0
Następny krok to skorzystanie z prawa Bezouta, czyli jeżeli 4 jest rozwiązaniem to
wielomian powinien podzielić się przez x-x
0 czyli x-4
x
3-4x
2-3x+12 : (x-4) = (x
2-3)
Więc mamy:
(x
2-3)(x-4)=0
x
2=3 /pierwiastkujemy
x=-
√3 oraz x=
√3
Nie powinno być tak ghazz
2 gru 18:14
karmnik:
2 gru 18:14
loczek: ja to zrobilam i wyszlo mi 4, -4, √3 i -√3, to jest dobrze?
2 gru 18:19
karmnik: -4 nie może być
(-4)
3 daje -64 a 4*(-4)
2 daje również - 64, więc już mamy -128
2 gru 18:23
karmnik: to znaczy przed tym -4*42 jest minus, dlatego jest -64
2 gru 18:23
ghazz: powinno, po prostu źle sobie z kartki przepisałem, no
2 gru 21:23
karmnik: spoko. nie wiedziałem tylko czy jestem w błędzie
2 gru 21:37
Miki:
X2(x-4) -3(x-4)=0
(x-4)(x2-3) =0
x= 4 x = √3 x = - √3 i tyle
3 gru 00:13