matematykaszkolna.pl
loczek: x3-4x2-3x+12=0
2 gru 17:30
ghazz: x(x2-3)-4(x2-3)=0 (x2-3)(x-4)=0 (x-2(x+{2})(x-4)=0 mca zerowe: -2, 2, 4.
2 gru 18:03
Pher: ghazz: źle. 3 i -3 a nie 2 i -2
2 gru 18:06
ghazz: o, faktemotikonka z rozpędu.
2 gru 18:07
karmnik: Możesz zrobić to też tak: 1) wypisujesz wszystkie dzielniki liczby 12, czyli 1,2,3,4,6,12 oraz -1,-2,-3,-4,-6,-12 i szukasz wśród tych liczb jednej, która po podstawieniu da zero. W tym przypadku 4 daje 0: W(4)= 43-4*42-3*4+12=0 Następny krok to skorzystanie z prawa Bezouta, czyli jeżeli 4 jest rozwiązaniem to wielomian powinien podzielić się przez x-x0 czyli x-4 x3-4x2-3x+12 : (x-4) = (x2-3) Więc mamy: (x2-3)(x-4)=0 x2=3 /pierwiastkujemy x=-3 oraz x=3 Nie powinno być tak ghazzemotikonka
2 gru 18:14
karmnik: emotikonka
2 gru 18:14
loczek: ja to zrobilam i wyszlo mi 4, -4, 3 i -3, to jest dobrze?
2 gru 18:19
karmnik: -4 nie może być (-4)3 daje -64 a 4*(-4)2 daje również - 64, więc już mamy -128 emotikonka
2 gru 18:23
karmnik: to znaczy przed tym -4*42 jest minus, dlatego jest -64
2 gru 18:23
ghazz: powinno, po prostu źle sobie z kartki przepisałem, noemotikonka
2 gru 21:23
karmnik: spoko. nie wiedziałem tylko czy jestem w błędzie emotikonka
2 gru 21:37
Miki: X2(x-4) -3(x-4)=0 (x-4)(x2-3) =0 x= 4 x = 3 x = - 3 i tyle
3 gru 00:13