parametr! pomocyyyy!!!
kamila: wyznacz wartości parametru m dla których równanie ma 4 różne rozwiązania
mx4−(2m+6)x2+9−m2=0
29 mar 18:51
Godzio: pomoge
29 mar 18:51
kamila: będę wdzięczna
29 mar 19:02
Godzio:

x
2 = t
mt
2 − (2m+6)t + 9 − m
2 = 0
m≠0
Δ > 0
t
1*t
2 > 0
t
1 + t
2 > 0
Δ = (2m+6)
2 − 4m(9−m
2) = 4m
2 + 24m + 36 − 36m + 4m
3 = 4m
3 + 4m
2 − 12m + 36
4m
3 + 4m
2 − 12m + 36 > 0
m
3 + m
2 − 3m + 9 > 0
(m+3)(m
2−2m+3) > 0 =>
m∊(−3,∞)
| | 9−m2 | |
t1 * t2 = |
| > 0 /*m2 |
| | m | |
(9−m
2)m > 0
(3−m)(3+m)m > 0
zaznacz sobie na osi i narysuj fale zaczynając od dołu:
m∊(−∞,−3) ∪ (0,3)
2(m+3)m > 0
m(m+3) > 0
znów miejsca zerowe , parabola z ramionami do góry:
m∊(−∞,−3) ∪ (0,∞)
Część wspólna wszystkich przedziałów jest odpowiedzią:
m∊(0,3)
29 mar 19:08
kamila: ale supeeer ...

dzieki

w życiu bym nie wpadła żeby podstawić za t ^^ jeszcze raz dzieki
29 mar 19:13
Godzio:
29 mar 19:19