zapisz wzór w postaci kanonicznej
Wiki: Zapisz wzór w postaci kanonicznej;
29 mar 18:35
Jack: | | x−2+3 | | 3 | |
b) |
| =1+ |
| ⇒p=2, q=1
|
| | x−2 | | x−2 | |
itd
29 mar 18:46
Wiki: To b) załapałam ale a).... nie mogę skumać
29 mar 19:14
Jack: w a) od razu praktycznie masz... rozdziel licznik względem odejmowania na dwa ułamki.
29 mar 19:26
Wiki: czy wynik to −7/x +1 ?
29 mar 19:35
29 mar 19:36
Wiki: No i skumane dziękuję
29 mar 19:38
Gustlik: Pomagam:
| | x−7 | | x | | 7 | | 7 | |
a) f(x) = |
| = |
| − |
| = 1 − |
|
|
| | x | | x | | x | | x | |
b) Można tak, jak Jack albo podziel licznik przez mianownik jak wielomiany − metoda ta opiera
się na tej samej zasadzie, co wyciąganie całości z ułamków niewłaściwych i jest dobra,.
zwłaszcza tam, gdzie trudno "na piechotę" znaleźć liczbę "pasującą" do mianownika:
1
−−−−−−−−−−−−−
(x+1):(x−2)
−x+2
−−−−−−−−−−
3
| | x+1 | | 3 | | 3 | |
Czyli |
| = 1 + |
| = |
| + 1
|
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
Otrzymujesz: p = 2, q = 1.
30 mar 00:19