Oblicz oprocentowanie p lokaty.
magda18: Kwotę 10 000 zł złożono na roczną lokatę terminową o stałym oprocentowaniu p%. Po roku od
dochodu z lokaty zapłacono 18% podatku i okazało się,że na koncie lokaty jest 10 574. Oblicz
oprocentowanie p lokaty.
29 mar 18:28
Kuba: Nie jestem pewnien, ale....Proporcja nie rqaz tyłek ratuje

10 000 zł − 100%
574 zł − x%
x= 5,74 % w skali roku
29 mar 19:29
Paweł: 10574 − 10000 = 574
574 = 0,82x
82x = 57400
x = 700
70010000 = 0,07
Oprocentowanie wynosiło 7%
25 wrz 17:48