kiniaaa prosze pomóżcieee: f(x)=√81x-12*9x+27+1/√5-IxI
2 gru 17:20
kiniaaa prosze pomóżcieee: wie ktoś jak to zrobić? proszeeee o pomoc
2 gru 17:46
ghazz: do potęgi x?
2 gru 18:12
2 gru 18:19
kiniaaa prosze pomóżcieee: tak 81 i 9 to potęgi x
2 gru 18:34
ghazz: √81x=9x
to na pewno.
2 gru 21:16
Michu: i co masz z tym zrobić?
2 gru 21:18
pomocy!: wyznaczyc dziedzine funkcji
2 gru 21:23
Michu: dopiero teraz zobaczyłem nagłówek - dziedzina
Pierwsza część - podstaw zmienną pomocniczą t=9x i otrzymasz równanie kwadratowe,
którego wartość musi być ≥0, a druga część musi być >0
2 gru 21:27
Miki:
Nie bardzo wiem jakie pytanie do tego zad?
co masz określić dziedzinę

czy miejsca zerowe

napisz to

bo inaczej nie wiem jak Ci pomóc OK?
2 gru 21:29
kiniaaa prosze pomóżcieee!: dziedzine mam wyznaczyc
2 gru 21:33
Fish: na początek powiem, że:
81x - 12*9x +27 ≥ 0
ponieważ liczba pod pierwiastkiem musi należeć do z. l. naturalnych...i tak samo:
5-|x| ≥ 0
z tych samych powodów
2 gru 21:40
Miki:
No to pisz o co chodzi

bo my nie jasnowize


więc 1/ to co pod pierwiastkiem ≥ 0
czyli
81
x -12*9
x +27 ≥ 0 i 5 - I x I ≥ 0
teraz rozwiązać pierwszą i drugą nier. i wybrać ich cz. wspólną
w pierwszej podstaw za 9
x = t to 81
x = t
2
policz deltę itd. wiesz juz chyba o co chodzi
a w drugim - I xI ≥ - 5 <=> I x I ≤ 5 <=> x ∈<- 5, 5> dasz radę

powodzenia i napisz co Ci wyszło to sprawdzę OK?
2 gru 21:41
Miki:
Fish

nie do żadnych naturalnych

do R
2 gru 21:43
Fish: sory bo teraz w naturalnych się babram... do R+
2 gru 21:45
kiniaaa prosze pomóżcieee!: wyjdzie x≥1 z tego pierwszego

?
2 gru 21:50