Oblicz współrzędne
magda18: Punkty A=(−1,4), B=(5,−2), C=(7,2) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. Oblicz
współrzędne wierzchołka D tego równoległoboku.
29 mar 18:19
Godzio: pomoge
29 mar 18:20
Godzio:
prosta AC :
2 = 7a + b
4 = −a + b −
−−−−−−−−−−−−−
−2 = 8a
prosta BD jest równoległa do AC i przechodzi przez B
prosta AB:
−2 = 5a + b
4 = −a + b −
−−−−−−−−−−−−−−−−−
−6 = 6a
a = −1
b = 3
prosta CD jest równoległa do AB i przechodzi przez C:
2 = −1 * 7 + b
9 = b
y = −x + 9
punkt przecięcia prostej CD i BD da nam punkt D
y = −x + 9
−x − 3 = −4x + 36
3x = 39
x = 13
y = −4
29 mar 18:33
Gustlik: Godzio, sprawdź kolejność punktów, bo wg mnie trzeba zacząć do A i potem odliczać odwrotnie do
ruchu wskazówek zegara, a więc równoległe są boki AB i DC, chyba zamieniłeś punkty C i D.
Najlepiej to zrobić z wektorów:
A=(−1,4)
B=(5,−2)
C=(7,2)
D=(x, y)
AB→ = B − A = [5−(−1), −2−4] = [6, −6]
DC→ = AB→ = [6, −6] − wektor ten jest równoległy i równy AB→.
DC→ = C − D = [7−x, 2−y]
Przyrównujemy współrzędne wektorów DC→ i AB→.
7−x=6 2−y=−6
−x=6−7 −y=−6−2
−x=−1 −y=−8
x=1 y=8
Zatem D=(1, 8).
6 kwi 00:55
Godzio:

rzeczywiście

pomieszały mi się boki
ale równoległobok też jest prawda

?
6 kwi 01:09
Gustlik: Jest to równoległobok, ale przy Twojej numeracji tez prościej byłoby to rozwiązać z wektorow −
AB→=CD→
Czyli CD→ = D − C = [x−7, y−2] = [6, −6]
Mamy więc:
x−7=6 i y−2=−6
x=13 y=−4
Czyli D=(13, −4).
6 kwi 01:36
ja: sex
16 lis 22:03
Paula: czyli co jest dobrze rozwiazane? xD
20 lut 18:48
ryśek:

t
9 kwi 19:06