ile kosztuje bilet?
magda18: Jeżeli bilet PKP ze zniżką 37% kosztuje 47,25 zł, to za bilet bez zniżki płacono:
A) 27,75 zł
B) 102,75 zł
C) 75 zł
D) 63 zł
29 mar 18:16
Godzio: 100% − 37% = 63%
64%x = 47,25 /*100
64x = 4725 /: 64
x = ...
29 mar 18:17
Godzio: pomyłka

6
3%x = 47,25
...
29 mar 18:19
Kuba: Mnie się wydaje, że najbezpieczniejsze będzie ułożenie proporcji

Ale z tego co ja rozkminiłem to wszystko mi się zgadza, tylko nie ma takiego wariantu
odpowiedzie w teście

x zł − 100%
47,25 zł − 37%
x= 127,70 zł
Odp. Cenia biletu bez zniżki wynosi 127 zł 70 gr
29 mar 19:21
Godzio: jeśli co to
x − 100%
47,25 − 63%
29 mar 19:24
ambrell: 63x=4725
x=75
29 mar 19:26