oblicz
magda18: Nurek połączony liną ze statkiem płynie pod wodą stałym torem. Lina tworzy z tafla wody kat 60.
Oblicz, czy lina długości 12 m wystarczy mu na zanurzenie się na głębokość 10 m
29 mar 18:10
Karola :

Powinien powstać trójkąt prostokątny
tg60=x/10
√3=x/10
10√3=x
Z pitagorasa sprawdzamy czy to trójkąt prostokątny :
(10)
+(10√3)
=12^
100+300=144
400 ≠ 144
nurkowi nie starczy liny
23 kwi 15:24
aniabb: jeśli to kąt z taflą wody to ctg 60° = x/10
a poza tym można wprost z sin60° = g/12 = √3/2
więc dostępna głębokość = 6√3= 10,3923m i wystarczy
23 kwi 15:44