POMOC
Magda: Rozwiąż równanie:
a) 2x
3+x
2−8x−4=0
b)x
4+x
3−8x=8
c)2x
4+3x
5−2x
2−3x=0
PROSZE O POMOC
29 mar 17:52
Klaudia: a)x2(2x+1)−4(2x−+1)
(2x+1)(x2−4)
2x=−1//*1/2
x=−1/2 lub (x−2)(x+2)
x=2 x=−2
b)
x3(x+1)−8(x+1)
(x+1)(x3−8)
x=−1 x3=8
x=2
2x do kwadratu (x do kwadratu −1) + 3x( x do kwadratu −1)
2x do kwadratu (x do kwadratu −1)+3x(x do kwadratu −1)(x do kwadratu +1)
(x do kwadratu −1)[2x do kwadratu +3x(x+1)]
x=1 i to jest jedyne rozwiązanie bo z drugiego nawiasu wychodzi ujemna delta
29 mar 18:04