Wyznacz wartosc
Magda : Wyznacz wartości a i b wielomianu w(x)=2x3−ax2−(4b+1)x−6 wiedząc, że liczby −2 i 3 są
pierwiastkami tego wielomianu.
Prosze o pomoc z zadaniem.
29 mar 17:26
Godzio:
(x+2)(x−3)(2x + c) = 2x3 − ax2 − (4b+1)x − 6
(x2 − x − 6)(2x+c) = 2x3 − ax2− (4b+1)x − 6
2x3 + cx2 − 2x2 − cx − 12x − 6c = 2x3 − ax2− (4b+1)x − 6
2x3 + x2(c−2) +x(−c−12) − 6c = 2x3 − ax2− (4b+1)x − 6
−6c = −6
c = 1
c−2 = − a
−1 = −a
a = 1
−(4b+1) = −(c+12)
4b + 1 = 13
4b = 12
b = 3
29 mar 17:30
Godzio: 2 sposób:
W(−2) = 0
−16 − 4a + 2(4b+1) − 6 =0
W(3) = 0
54 − 9a − 3(4b+1) − 6 = 0
−16 − 4a + 2(4b+1) − 6 =0
54 − 9a − 3(4b+1) − 6 = 0
−4a − 20 + 8b = 0 /:2
−9a + 45 − 12b = 0 /:3
−2a − 10 + 4b = 0
−3a +15 −4b = 0 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−5a +5 = 0
a = 1
b = 3
29 mar 17:34
Magda: Godzio zrob mi tez to zadanie plxx
Rozwiąż równanie:
a) 2x3+x2−8x−4=0
b)x4+x3−8x=8
c)2x4+3x5−2x2−3x=0
29 mar 17:48