PROSZE O POMOC !!!
Avangarda: Wyznacz wartości a i b wielomianu w(x)=2x3−ax2−(4b+1)x−6 wiedząc, że liczby −2 i 3 są
pierwiastkami tego wielomianu.
29 mar 17:11
Klaudia: oblicz w (−2) to będzie 8a +8b−20
i w(3) to bedzie −27a−12b+45
i rozwiąż taki układ
−27a−12b+90=0 //2
8a+8b−20=0//3
−54a−24b+90=0
24a+24b−60=0
30a=30
a=1
24*1+24b−60=0
24b=60−24
24b=36//:24
b=3/2
29 mar 17:28
Avangarda: Klaudia moze zgadamy sie na GG
29 mar 17:31
Klaudia: a po co?
29 mar 17:31
Avangarda: a ten układ to do czego jest

tz do w(3) czy w(−2)
29 mar 17:32
Klaudia: pierwsze rownanie do jest do w(3)
a drugie do w(−2)
29 mar 17:34
Avangarda: dzieki

zrobisz mi jeszcze 3 zadania
29 mar 17:36
Klaudia: zalezy z czego
29 mar 17:37
29 mar 17:37
Avangarda: jezeli chcesz moge je jeszcze raz przepisac
29 mar 17:39
Godzio: Klaudia chyba coś namodziłaś w swoim rozwiązaniu sprawdź czy poprawnie wymnożyłaś
podstawiając −2 i 3
29 mar 17:41
Avangarda: Godzio mozesz zrobic to zadanie

Rozwiąż równanie:
a) 2x
3+x
2−8x−4=0
b)x
4+x
3−8x=8
c)2x
4+3x
5−2x
2−3x=0
29 mar 17:46
Godzio:
x2(2x+1) −4(2x+1) = 0
(2x+1)(x2−4) = 0 => dokończ rozbijając na wzór skróconego mnoeżenia
x4 +x3 − 8x − 8 = 0
x3(x+1) − 8(x+1) = 0
(x3−8)(x+1) = 0 => dokończ rozbijając to: a3 − b3 = (a−b)(a2 + ab + b2)
2x4 + 3x5 − 2x2 − 3x = 0
2x4 − 2x2 + 3x5 − 3x = 0
2x2(x2−1) + 3x(x4−1) = 0
2x2(x2−1) + 3x(x2+1)(x2−1) = 0
(x2−1)(2x2 + 3x3 + 3x) = 0
(x2−1)*x*(3x2 + 2x + 3) = 0
(x−1)(x+1)x(3x2 + 2x +3) = 0
x = 1 v x = −1 v x = 0
29 mar 17:52
Magda: x = 1 v x = −1 v x = 0
co oznacza to v
29 mar 17:53
Godzio: lub
29 mar 17:54
Magda: dzieki

a mam jeszcze pytania : jaki wzór zastosowac i co pod niego podstawic

a w tym a
3−b
3 to jakie jest a i b
29 mar 17:55
Godzio: a = x
b = 2
29 mar 17:56
Godzio: a tam wcześniej to myślałem że będąc w liceum takie coś się już umie

x
2 − 1 = (x−1)(x+1)
a
2 − b
2 = (a−b)(a+b)
29 mar 17:56
Magda: a jaki wzor skróconego mnozenia zastosowac
29 mar 17:56
Magda: nie z moja nauczycielka i nie z moja klasa
29 mar 17:57
Godzio: ale to się w gimnazjum poznaje
29 mar 17:58
Magda: Dane są wielomiany p(x)=3x
2−x+3 i p(x)=−3x
3+x
2+6x−6.
a)wyznacz wielomian w(x)= 2x*p(x)−q(x) i podaj jego stopień.
b) Uporządkuj wielomian w.
c) oblicz(−
23) i w(2)
mozesz mi to tez zrobic

prosze
29 mar 18:01
Magda: a)x2(2x+1)−4(2x−+1)
(2x+1)(x2−4)
2x=−1//*1/2
x=−1/2 lub (x−2)(x+2)
x=2 x=−2
b)
x3(x+1)−8(x+1)
(x+1)(x3−8)
x=−1 x3=8
x=2
c)2x
2(x
2−1)+3x(x
2−1)
2x
2(x
2−1)+3x(x
2−1)(x
2+1)
(x
2−1)[x
2+3x(x+1)]
to jest dobrze zrobione
29 mar 18:04
Godzio: a) ok
b) ok
c) tez dobrze robione ale nie dokonczone, na gorze masz pelne rozw. tego 3
juz zabieram sie za ten wielomian wyzej
29 mar 18:10
Godzio:
p(x) = 3x
2 − x + 3 q(x) = −3x
3 + x
2 + 6x − 6
a) W(x) = 2x * p(x) − q(x) = 6x
3 − 2x
2 + 6x + 3x
3 − x
2 − 6x + 6 = 9x
3 − 3x
2 + 6
b) to juz jest uporządkowane
c)
| | 2 | | 8 | | 4 | | 8 | | 4 | | −12 | |
W(− |
| ) = 9 * (− |
| − 3 * |
| + 6 = − |
| − |
| + 6 = |
| + 6 = −4 + |
| | 3 | | 27 | | 9 | | 3 | | 3 | | 3 | |
6 = 2
W(2) = 9*8 − 3*4 + 6 = 72 − 12 + 6 = 66
29 mar 18:14
Magda: dzieki

moge dac Ci jeszcze 2 zdanka do zrobienia
29 mar 18:16
Magda:

Wyznacz punkty wspólne wykresu wielomianu w(x)=
16x
4−
16x
3−x
2 i osi OX.
Rozwiąż odpowiednie równanie (tu powinna byc os ale nie dam rady narysowac
29 mar 18:26
Godzio: pinkty wspolne wukresu i OX to poprostu miejsca zerowe
| | 1 | | 1 | |
x2( |
| x2 − |
| x −1 ) = 0 |
| | 6 | | 6 | |
x = 0
v
x
2 − x − 6 = 0
(x−3)(x+2) = 0
x = 3 v x = −2
29 mar 18:35
Magda: dzieki
29 mar 18:40
Magda: mam pytanie: Ty chodzisz na jakies studia matematyczne
29 mar 18:41
Godzio: nie

jestem w 2 LO
29 mar 18:42
Magda: i jaka ocene masz z matmy
29 mar 18:44
Godzio: 5 tylko teraz czekam na zadania dodatkowe od mojego profesora na ocenę wyżej
29 mar 18:46
Magda: hahahah ja sie bede starac na 2

to tylko pogratulowac

i oby bylo 6
29 mar 18:48
Godzio: to życzę powodzenia, i więcej ćwicz
29 mar 18:50
Magda: dzieki pozdro i jeszcze raz dzieki za pomoc
29 mar 18:51