Równanie PROSZE O POMOC
Avangarda: Rozwiąż równanie:
a) 2x3+x2−8x−4=0
b)x4+x3−8x=8
c)2x4+3x5−2x2−3x=0
Prosze o pomoc w obliczeniu.
29 mar 16:55
Bodzio: muszisz pod x podstawic taką liczbe żeby po wyliczeniu było 0. tej liczby szukasz w dzielnikach
pierwszego i ostaniego wyrazów wielomianu. na przykładzie a. pierwszy wyraz to 2 a ostanio to
4. dzielnikami będzie: 4:2 czyli 2, 4:1 czyli 4, 2:1 czyli 1, i muszisz wziąsc pod uwage
tez liczby ujemne ale całkowite... czyli −4 −2 −1. jedna z tych liczb jest twoim
rozwiązaniem.... tylko duzo sprawdzania
29 mar 17:00
Avangarda: a moglbys jeszcze obliczyc b
29 mar 17:02
Klaudia: a)x2(2x+1)−4(2x−+1)
(2x+1)(x2−4)
2x=−1//*1/2
x=−1/2 lub (x−2)(x+2)
x=2 x=−2
29 mar 17:08
Klaudia: b)
x3(x+1)−8(x+1)
(x+1)(x3−8)
x=−1 x3=8
x=2
29 mar 17:12
Avangarda: Klaudia a moglabys zrobic jeszcze b i c

prosze
29 mar 17:12
Klaudia: 2x do kwadratu (x do kwadratu −1) + 3x( x do kwadratu −1)
2x do kwadratu (x do kwadratu −1)+3x(x do kwadratu −1)(x do kwadratu +1)
(x do kwadratu −1)[2x do kwadratu +3x(x+1)]
x=1 i to jest jedyne rozwiązanie bo z drugiego nawiasu wychodzi ujemna delta
29 mar 17:17
Avangarda: dzieki klaudia
29 mar 17:19