trygonometria rozszerzona. liceum
Bodzio: Wyznacz zbiór wartości funkcji : f(x) = √logcos2πx .
napewno f(x) jest tylko dla całkowitych... ale nie wiem co dalej
29 mar 16:48
Jack:
Zauważ że arg. logarytmu musi być ≥1. więc
cos(2πx)≥0. Ponad to
log(cos(2πx))>0.
Z g(x)=
cos(2πx)≥0 mamy, że g(x)>0 dla x∊
| | π | | 1 | | 2kπ | | π | | 1 | | 2kπ | |
<− |
| * |
| + |
| , |
| * |
| + |
| >=
|
| | 2 | | 2π | | 2π | | 2 | | 2π | | 2π | |
| | 1 | | 1 | |
=<− |
| +k, |
| +k>, gdzie k ∊ Z.
|
| | 4 | | 4 | |
z h(x)=
log(cos(2πx))>0 też coś tam mamy...
log(cos(2πx))>0 ⇒ cos(2πx)>1 ⇒ x∊∅
Hmm ciekawie

Można się było od razu domyślić...
29 mar 17:10
Jack: na nie... końcówka inna...
29 mar 17:12
Jack: log(cos(2πx))>0 ⇒ cos(2πx)>10 ⇒ x∊∅
29 mar 17:18
Bodzio: ooo dziękuje
29 mar 17:22
Jack: ehh jeszce inaczej... pierwotnie było bliżej prawdy... Zapomniałem od warunku kiedy logarytm
jest równy 0. Poza tym:
log(cos(2πx))≥0 ⇒ cos(2πx)≥1
W grę wchodzi jedynie x, dla którego cos(2πx)=1
zatem cos(2πx)=1 ⇒ 2πx=0+2kπ ⇒x=k
29 mar 17:31
Jack: | | 1 | | 1 | |
W każdym przedziale <− |
| +k, |
| +k>, gdzie k∊Z istnieje jakaś liczba całkowita.
|
| | 4 | | 4 | |
dla k=−1
dla k=0
dla k=1
| | 1 | | 1 | | 3 | | 5 | |
<− |
| +1, |
| +1>=< |
| , |
| > ⇒ k1=1
|
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
dla k=2
itd.
zatem do tego co w ostatnim postcie napisałem należy dodać, że
x=k, gdzie k∊Z
29 mar 17:37