Wielomiany-zadanie
Avangarda: Dane są wielomiany p(x)=3x2−x+3 i p(x)=−3x3+x2+6x−6.
a)wyznacz wielomian w(x)= 2x*p(x)−q(x) i podaj jego stopień.
b) Uporządkuj wielomian w.
c) oblicz(−13) i w(2)
29 mar 16:47
Jack: a) jak odejmiesz pierwszy wielomian od drugiego (lub odwrotnie) to zostanie Ci wyraz x3 (to
będzie najwyższa potęga, która decyduje o stopniu)
29 mar 16:50
Avangarda: A moglbys zrobic to zadanie i je potem wytlumaczyc

moze zgadamy sie na gg
29 mar 16:51
Bodzio: a) w(x)= 2x(3x2−x+3) − (−3x3+x2+6x−6) zwyczajnie algebraicznie obliczyć
b) wyrazy o największej potędzie z przodu
c) W(2) poprostu w wielomianie w(x) który obliczysz w a)... podstawiasz pod x 2. i wyliczasz.
np: p(x)=3x2−x+3 to p(2)= 3*2*2 − 2+3 i to wyliczasz
29 mar 16:55
Avangarda: Bodzio jak mozesz oblicz mi to bo ja czarna owca z matmy jestem
29 mar 16:57