ciag arytmetyczny w ukladzie równan
Halinka:
Jak rozwiazac taki układ równan w którym trzeba wyznaczy ciąg arytmetyczny?
a1+a2=7
a1 *a2=10
to jest układ równan, jak to rozwiazać?
29 mar 16:44
mikko : postaw pod a2 w obu równaniach :
a2=a1+r
29 mar 16:48
Halinka: i tylko tyle czy coś jeszcze?
29 mar 16:51
Halinka: podstawiłam i co dalej?
29 mar 16:52
mikko : rozumiem ze masz obliczyc an, tak?
a więc gdy juz obliczysz wartość a1 oraz r
to podstawiasz pod wzór ogólny na an w ciągu arytmetycznym , czyli:
an=a1+(n−1)r
29 mar 16:53
Halinka: wiem o tym tylko jak to a1 i r obliczyc?
nie smiej sie ze mnie ale na prwde nie wiem
29 mar 16:54
Halinka: wyszło mi
2a1+r=7
a12+r=10
i co dalej
29 mar 16:55
mikko : masz układ równań z dwoma niewiadomymi, nie jest to trudne
a1+a1+r=7
a1*(a1+r)=10
2a1+r=7
a1*(a1+r)=10
a1=7−r
(7−r)(7−r+r)=10
a1=7−r
(7−r)7=10
dalej juz proste przeliczenia
29 mar 16:58
mikko : chwilke !
zgubiłam dzielenie przez 2

a
1=1/2(7−r)
w każdym razie sposób przeliczenia jest dobry tylko sie kopnęlam w tym szczególe
29 mar 17:01
Halinka: a1=7−r
49−7r=10
a1=7−r
49−10=7r
a1=7−r
38=7r /7
tak czy ianczej bo mi cos ułamek jakis wychodzi?
29 mar 17:03
Halinka: hmmm...pomoze mi ktos?
29 mar 18:09
Jack:
a1+a1+r=7 ⇒r=7−2a1 (zeby nie było ułamków)
a1*(a1+r)=10
Weź to porządnie rozwiąż...
wyznacz r z pierwszego i podstaw do drugiego, wymnóż, delta itd. (mikko właście juz
policzyła za Ciebie)
29 mar 18:21
Halinka: a po co mi delta?
a nie moge tak jak mikko?
29 mar 18:27
Jack: możesz, oczywiście ale masz brzydkie ułamki juz na początku

Jak wymnożysz to drugie równanie
zobaczysz po co Ci delta.
29 mar 18:29
Halinka: nie smiej sie,ale robiłam z delta no i nie wiem po co mi ona
29 mar 18:31
Jack: nie no, nie śmieje się, tylko mnie osobiście łatwiej się liczy, gdy nie ma ułamków. Oczywscie
sposób mikko również jest bdb.
29 mar 18:33
Halinka: a mozesz mi to rozwiazac po swojemu?
29 mar 18:35
Halinka: Hmmm...moze ktos chce mi pomóc bo zaraz musze zejsc z netu?
29 mar 18:42
Jack: r=7−2a1
a1(a1+7−2a1)=10
a1(−a1+7)−10=0
−a21+7a1−10=0
a21−7a1+10=0
Δ=49−40=9
{a1}1=(7−3)/2=2
{a1}2=(7+3)/2=5
1. gdy a1=2, to r=7−2*2=3
2. gdy a1=5, to r=7−2*5=−3
29 mar 18:44
Halinka: i to jak sie podstawia pod wzór to te 2 opcje napisac?
bo mam wyznaczyć
an=a1+(n−1)r
29 mar 18:46
Jack: tak, bo wyszły Ci dwie możliwości.
29 mar 18:50
Halinka: dziekuje bardzo jacku

sa to jakies plusy albo cos to bym ci postawiła.
29 mar 18:58
Jack: Nie ma plusów

A co do możliwości to oczywiscie do tego wzoru podstawiasz za a
1 i r. Masz dwie takie pary
więc będą dwa wzory.
29 mar 19:03
Halinka: hehe...to wiem, az taki matołkiem do potęgi n nie jestem

jezszce raz dzieki.
29 mar 19:11
Jack:
29 mar 19:14