s
???: rozloz na czynniki G(x)=(x2−9)(x2−x−6)
29 mar 16:02
ORZEŁ: (x−3)(x+3)(x−3)(x+2)
29 mar 16:11
Gustlik: Pomagam
G(x)=(x
2−9)(x
2−x−6)
x
2−9 = (x−3)(x+3) − wzór skróconego mnożenia
Drugio czynnik to pełna funkcja kwadratowa − liczysz z delty:
Δ = b
2−4ac = (−1)
2−4*1*(−6) = 1+24 = 25
√Δ = 5
| | −b−√Δ | | 1−5 | | −4 | |
x1 = |
| = |
| = |
| = −2
|
| | 2a | | 2 | | 2 | |
| | −b+√Δ | | 1+5 | | 6 | |
x2 = |
| = |
| = |
| = 3
|
| | 2a | | 2 | | 2 | |
Postać iloczynowa: (x+2)(x−3)
G(x) = (x−3)(x+3)(x+2)(x−3) = (x−3)
2(x+3)(x+2)
30 mar 00:56