karloz: 1) skoro podzielił w stosunku 1:4 to podzielił na 5 części i za jedną kupił akcje A a za
resztę akcje B
akcje A : x
a = 4000
akcje B : x
b = 16000
2) po roku na akcjach A zarobił 12% a na akcjach B stracił 40 %
x
a1 = 4000 + 12%z4000 = 4000 + (12/100)*4000 = 4000 + 480 = 4480
x
b1 = 16000 - 40%z16000 = 16000 - (40/100)*16000 = 16000 - 6400 = 9600
3) po roku pan raczek ma x
a1 + x
a2 czyli 4480 + 9600 = 14080 zł (czyli stracił)
4) pytanie ile stracił...
Skoro miał 20000 a zostało mu 14080 to w ciągu roku stracił 5920 zł co w stosunku
procentowym daje nam :
(5920/20000)*100 = 29,6%
mam nadzieje, że wystarczająco jasno