help!
Wydi:

| | a | |
Wykres funkcji y= |
| przesunięto o wektor [2;3] i otrzymano wykres funkcji który ma |
| | x | |
dokładnie dwa punkty wspólne z okręgiem o równaniu x
2−4x+y
2−6y+12=0 Wyznacz a.
Zacząłem tak:
x
2−4x+y
2−6y+12=0
x
2−4x+4+y
2−6y+36+12=40
(x−2)
2+(y−6)
2=28
P(2;6) i r=2
√7
| | a | | a | |
y= |
| i [2;3] ⇒ y= |
| +3 (koło powinno być trochę większe i hiperbole wiadomo |
| | x | | x−2 | |
zaokrąglone ale jeszcze nie umiem tak ładnie rysować jak Eta i Bogdan

)
Co dalej



29 mar 15:20
Wydi:
30 mar 14:49
Wydi: ponawiam
30 mar 19:14
Wydi:
4 kwi 23:47
5 kwi 00:01
Godzio: pomagam
5 kwi 00:02
Godzio: spóźniony
5 kwi 00:03
Jack:
5 kwi 00:04
Godzio: miki mógłbym dać inny sposób zrobienia powyższego zadania, ale nie jestem pewien czy jest
on prawidłowy? Mogłabyś sprawdzić?
5 kwi 00:24
Godzio:
x
2 − 4x + 4 −4 + y
2 − 6y + 9 − 9 + 12 = 0
(x−2)
2 + (y−3)
2 = 1
| | a | |
(x−2)2 + ( |
| + 3 −3)2 =1 |
| | x−2 | |
(x−2)
2 = t
t
2 − t + a
2 = 0
2 punkty wspólne: Δ = 0 − otrzymamy wzór skróconego mnożenia w którym są 2 rozwiązania
1 − 4a
2 = 0
5 kwi 00:27
Godzio:
5 kwi 00:52