na półce jest ustawionych 10 albumów wśród których 4 są malarstwu polskiemu.Obli
krzyś: na półce jest ustawionych 10 albumów wśród których 4 są malarstwu polskiemu.Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia że wzięty z półki w sposób losowy album nie jest albumem
malarstwa polskiego.
29 mar 15:02
Ala: nie wiem czy to jest dobrze
Ω=10
A=4
P(A)=4/10 = 2/5
odp: prawd. ze NIE JEST albumem mal. pol. = 3/5
29 mar 19:46
krzyś: a jak odczytac mam 2/5 i 3/5? to jest ułamek? czy co?
30 mar 13:31
Nikka: uzupełnienie:
A' − zdarzenie polegające na wzięciu albumu, który nie jest poświęcony malarstwu polskiemu
P(A') = 1 − P(A)
30 mar 13:40