monotoniczność funkcji
Nikka: | | 2 | |
Wskaż zbiór, w którym funkcja f(x) = − |
| jest rosnąca. |
| | x | |
a. R\{0}
b. R\{2}
c. (2,
∞)
d. (−
∞,2)
prawidłowa odpowiedź to c. a mnie wychodzi a.

mój błąd czy błąd w odpowiedziach

Będę wdzięczna za rozwianie wątpliwości.
29 mar 14:51
Bogdan:
| | 2 | |
Funkcja f(x) = − |
| jest rosnąca dla x ∊ (−∞, 0), (0, +∞). |
| | x | |
Ten zapis nie jest równoznaczny z zapisem x ∊ R \ {0}.
Zapis: x ∊ R \ {0} jest równoznaczny z zapisem: x ∊ (−
∞, 0)∪(0, +
∞).
Przy opisywaniu przedziałów monotoniczności nie wstawia się znaku sumy zbiorów,
można wstawić przecinek.
Żadna z odpowiedzi nie jest prawidłowa.
29 mar 15:07
Nikka: Rozumiem, tyle, że jako prawidłową odpowiedź podają c.
Funkcja jest rosnąca w przedziałach (−∞,0) i (0,∞). Może autorowi chodziło o to, że przedział
(2,∞) ⊂ (0,∞) i dlatego c.
29 mar 15:15
Bogdan:
Można uznać taka interpretację, funkcja jest bez wątpienia rosnąca w przedziale (2, ∞),
tym bardziej, że brak w zadaniu polecenia: wskaż maksymalne przedziały, w których funkcja
jest rosnąca.
29 mar 15:49
Jack: Zauważ jednak, że licząc pochodne zapisuje się np. tak:
f(x)↗ gdy:
f'(x)>0 ⇔ x≠0 ⇔ x∊R\{0}
Wówczas zapisuje się, że funkcja f(x) rośnie dla f'(x)>0 czyli gdy x∊R\{0}.
Wydaje mi się, że zapis je R\{0} jest w porządku.
29 mar 16:28
Bogdan:

Do
Jack.
Przyjmijmy, że f↗ dla x ∊ R \ {0}
Z definicji funkcji rosnącej: funkcja f(x) jest rosnąca w zbiorze A wtedy, gdy dla każdego
x
1, x
2 ∊ A z założenia x
2 − x
1 > 0 wynika f(x
2) − f(x
1) > 0.
Widać na rysunku, że: x
1, x
2 ∊ R \ {0} i x
2 > x
1 ⇒ x
2 − x
1 > 0.
Widać również, że f(x
2) < f(x
1) ⇒ f(x
2) − f(x
1) < 0, co jest niezgodne z definicją
funkcji rosnącej.
Nie można więc powiedzieć, że f↗ dla x ∊ R \ {0}.
Należy natomiast stwierdzić, że f↗ dla x ∊ (−
∞, 0), (0, +
∞),
teraz definicja jest spełniona.
Dla każdego x
1, x
2 ∊ (−
∞, 0) i x
2 − x
1 > 0 jest f(x
2) − f(x
1) > 0.
Dla każdego x
3, x
4 ∊ (0, +
∞) i x
4 − x
3 > 0 jest f(x
4) − f(x
3) > 0.
29 mar 23:55
zajączek:
A jeżeli podamy taką odp: f(x) rosnąca w całej dziedzinie
30 mar 00:09
Bogdan:
Dziedziną funkcji przedstawionej na rysunku jest R \ {0}, stwierdzenie − funkcja jest rosnąca
w całej dziedzinie oznaczałoby, że jest rosnąca w zbiorze R \ {0}, co prowadzi do sprzeczności
z definicją funkcji rosnącej.
Nie można więc powiedzieć w każdym przypadku, że funkcja jest rosnąca w całej dziedzinie.
Można użyć takiego sformułowania dla niektórych funkcji, np. dla funkcji f(x) = 3x,
f(x) = √x, f(x) = x3.
30 mar 00:36