a
Hampton: wykaz,ze istnieje tylko jeden trojkat prostokatny, ktorego boki maja dlugosci rowne kolejnym
liczbom naturalnym.
29 mar 14:08
Polka: ja wiem o jakie boki chodzi, bo często występują w zadankach, ale nie wiem jak się wykazuje
takie rzeczy

sama chętnie popatrzę jak ktoś pomoże !
29 mar 14:09
tom: kwestia oznaczeń i .... samo wychodzi:
długości boków oznaczam : n−1, n, n+1 ; z tw. Pitagorasa:
(n+1)2 = n2 + (n−1)2
n2 + 2n + 1 = n2 + n2 − 2n + 1
n2−4n=0
n(n−4) = 0 ⇒ n=4 ( 0 odpada , to oczywiste) − jedno rozw.
odp. dł . 3 ; 4 ; 5 (tzw. złoty Δ)
29 mar 14:21