Proszę o pomoc.Dziękuję.
Monika: Dana jest funkcja liniowa y=( m+1) x−3
a) wyznacz m, wiedząc ,że 2 jest jej miejscem zerowym
b) wyznacz m,wiedząc że do prostej należy punkt P( 3,4)
c) wyznacz m ,wiedząc że jest stała.
29 mar 13:23
Bogdan:
a) wstaw do wzoru prostej współrzędne punktu (2, 0);
b) wstaw do wzoru prostej współrzędne punktu (3, 4);
c) odpowiedz na pytanie: dla jakiej wartości a prosta y = ax + b jest stała?
29 mar 13:34
kamil: żeby było stałe to a=0 więc
m+1=0 czyli m=−1
29 mar 13:37
Bogdan:
ok
29 mar 14:07